Η Μιμή Μαρσέλλου και Φωτεινή Λάγαρη συνεχίζουν το έργο της διάδοσης της γνώσης στο Πυελικό Έδαφος
«Όχι μόνο σε σεμινάριο φυσικοθεραπείας, αλλά σε κανένα επιμορφωτικό σεμινάριο δεν έχω βιώσει τέτοιο πάθος για μετάδοση γνώσης και μοίρασμα πείρας, τόση θέρμη, τόση αγάπη για το γνωστικό αντικείμενο αλλά και για τον άνθρωπο, συνάδελφο ή ασθενή». Με αυτή την προφορική αξιολόγηση μία από τις 12 φυσικοθεραπεύτριες έκλεισε το διήμερο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Πυελικού Εδάφους για φυσικοθεραπευτές με βασική εκπαίδευση στο Πυελικό Έδαφος.
Το Σεμινάριο των επικεφαλής του φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ σε συνεργασία με την Kinetics Health Education, πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Νοεμβρίου στον υποδειγματικό χώρο του Κέντρου Αποκατάστασης «ΘΗΣΕΑΣ», το παρακολούθησαν δώδεκα φυσικοθεραπεύτριες με βασική γνώση στο Πυελικό Έδαφος και έλαβαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση παρακολούθησης 14 CEUs.
Οι επικεφαλής του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, Φωτεινή Λάγαρη και Μιμή Μαρσέλλου, συνεπείς στη δέσμευσή τους να διαδώσουν την επιστημονική γνώση και τις εμπειρίες δεκαετιών στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, πραγματοποίησαν το σεμινάριο αυτό προκειμένου να προχωρήσουν την εκπαίδευση των βασικά εκπαιδευμένων φυσικοθεραπευτών στο Πυελικό Έδαφος. Συγκεκριμένα στη λήψη ιστορικού και αποτύπωσης του προφίλ των ασθενών, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, δακτυλικής εξέτασης και κατάλληλης διαχείρισης, στον σχεδιασμό προγράμματος αποκατάστασης, στη συνταγογράφηση ασκήσεων και την εκπαίδευση των ασθενών σε αυτές, στη συζήτηση περιστατικών και την κλινική συλλογιστική.
Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος επίσης, με παρεμβάσεις τους, ο Χειρουργός Εντέρου και Πρωκτού, κ. Σάββας Παπαγρηγοριάδης[1] MD, MSc, FRCS (Eng) και ο Ουρογυναικολόγος, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Άγγελος Η. Λιάπης[2]. Με τις πολύτιμες επισημάνσεις τους και τον επιστημονικό τους λόγο, επέτειναν την αξία της διεπιστημονικότητας στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους, με συντηρητική, φαρμακευτική, χειρουργική προσέγγιση, ανάλογα με το περιστατικό, την ένταση του και το προφίλ των επιπτώσεων και του ασθενούς.
Οι επικεφαλής της διημερίδας, κ. Μαρσέλλου και Λάγαρη, ευχαριστούν θερμά τους δύο εξέχοντες γιατρούς για τη συμβολή τους στο εκπαιδευτικό έργο του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, το Κ.Α.Α. ΘΗΣΕΑ για την εξαιρετική φιλοξενία και ιδιαιτέρως τον συνάδελφο φυσικοθεραπευτή κ. Αντώνη Δούκα, Διευθυντή Θεραπευτικών Τμημάτων Αποκατάστασης Κ.Α.Α. ΘΗΣΕΑ και τον Εμπορικό Διευθυντή του Κέντρου Αποκατάστασης, κ. Κωνσταντίνο Ζωητό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Αθανασία Πρέντζα, επικεφαλής της συνδιοργανώτριας εταιρείας Kinetics Health Education.
Οι κυρίες Μαρσέλλου και Λάγαρη κλείνουν και αυτό το σεμινάριο με αίσθημα ικανοποίησης για την αναβάθμιση των γνώσεων δώδεκα ακόμη φυσικοθεραπευτών, που με μεγαλύτερη ασφάλεια θα μπορούν να προσεγγίζουν περιστατικά ασθενών με δυσλειτουργίες στο Πυελικό Έδαφος.
Επόμενος σταθμός το Ντουμπάι, σε ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό https://www.ptpraxis.gr/pre-postnatal-pelvic-floor-physiotherapy-training/», στις 1 και 2 Μαρτίου 2025 και το εκπαιδευτικό σεμινάριο Πυελικού Εδάφους για φοιτητές φυσικοθεραπείας, με θέμα «Ο κρίσιμος ρόλος της φυσικοθεραπείας στις δυσλειτουργίες του Πυελικού Εδάφους», στις 23 Μαρτίου 2025, στην Αθήνα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Σεμινάριο για Μαίες/Μαιευτές, με τίτλο «Αναγνώριση & Πρόληψη. Δυσλειτουργίες των μυών του Πυελικού Εδάφους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Ο ρόλος των μαιών/μαιευτών στην έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη», στις 5 & 6 Απριλίου.
[1] Σύντομο Βιογραφικό Σάββα Γρηγοριάδη
[2] Σύντομο Βιογραφικό Άγγελου Η. Λιάπη