Η φυσικοθεραπευτική διαδρομή και η επιτυχής αντιμετώπιση μιας περίπτωσης πόνου στο αιδοίο.

Η φυσικοθεραπευτική διαδρομή και η επιτυχής αντιμετώπιση μιας περίπτωσης πόνου στο αιδοίο

Η Άλι είχε ατύχημα με το ποδήλατό της. Κάποιος έπεσε πάνω της ενώ οδηγούσε, προκαλώντας της πτώση. Μία εβδομάδα μετά το ατύχημα, άρχισε να νιώθει πόνο στο αιδοίο και στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει το άνοιγμα του κόλπου (αιδοιοδυνία/βουλβοδυνία). Σε ένα χρόνο από το ατύχημα, ο πόνος την περιόριζε να βρίσκεται σε καθιστή θέση, ενώ δεν μπορούσε πλέον να οδηγεί ποδήλατο. Φοβόταν την ερωτική επαφή ή διείσδυση εξαιτίας του πόνου και δεν μπορούσε πλέον να φορά στενά παντελόνια χωρίς να νιώθει δυσφορία. Ένιωθε άβολα όταν στεκόταν όρθια και ανέφερε μεταταρσαλγία, που την ταλαιπωρούσε και της προκαλούσε πόνο στα πέλματα και στα πόδια. Παρατήρησε επίσης ότι κάθε φορά που σήκωνε βάρος ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς μύες ένιωθε πόνο στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου.

 

Τα ευρήματα από την κλινική εξέταση

  • Ισχνή δύναμη του πυελικού εδάφους κατά την εξέταση (κατά τη δοκιμή).
  • Διαταραχές στον συντονισμό των μυών του πυελικού εδάφους, με ελάχιστη περινεϊκή πίεση και δυσκολία στη χαλάρωση των πυελικών μυών.
  • Αυξημένος μυϊκός τόνος του πυελικού εδάφους, του απιοειδούς μυός, του έσω θυροειδούς μυός και των μυών του ουρογεννητικού τριγώνου (με τη δεξιά πλευρά να εμφανίζει εντονότερο περιορισμό κίνησης από την αριστερή).
  • Ενεργό σημείο πυροδότησης εσωτερικά στον ΑΡ έσω θυρεοειδή.
  • Μέτριοι έως σοβαροί περιορισμοί του συνδετικού ιστού της υπερηβικής περιοχής, της λεκάνης, του μέσου μηριαίου, του οπίσθιου μηριαίου, των γλουτιαίων και της οσφύος (η δεξιά πλευρά είναι πιο έντονα περιορισμένη από την αριστερή).
  • Ορθοσωμικές αποκλίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανύψωσης του αριστερού ώμου και της στροφής του δεξιού πρόσθιου ανώνυμου οστού σε όρθια θέση.

 

 

Εκτίμηση

Η Άλι με βρήκε όταν ένιωσε ότι δεν προχωρούσε άλλο η θεραπεία της με τον προηγούμενο φυσικοθεραπευτή Διάβασε ένα άρθρο σχετικό με τον συνδετικό ιστό και αναρωτήθηκε εάν οι περιορισμοί του συνδετικού ιστού θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα συμπτώματά της, κάτι που δεν αντιμετωπίζονταν στο πλαίσιο του τρέχοντος φυσικοθεραπευτικού της προγράμματος.

Οι περιορισμοί του συνδετικού ιστού πράγματι συνέβαλαν στα επώδυνα συμπτώματα της Άλι, ωστόσο δεδομένου ότι η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και οι διατάσεις στη μέση επιδείνωναν τον πόνο, οι κινητοποιήσεις της σπονδυλικής στήλης από χειροπράκτη βελτίωναν την κατάσταση και με δεδομένο τον μηχανισμό του τραυματισμού, πίστεψα ότι  τα συμπτώματά της προέρχονταν από τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και ότι οι περιορισμοί του συνδετικού ιστού ήταν αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας. Το περιφερικό νεύρο του αιδοίου, το οποίο προκαλεί πόνο στην περιοχή του αιδοίου, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στη διάγνωση, δεδομένου ότι πολλά νεύρα αλληλοεπιδρούν στην περιοχή της πυέλου.

 

Περιφερική νεύρωση στην περιοχή της πυέλου

Καθώς η Άλι έπεσε από το ποδήλατο τράβηξε το πόδι της με έναν τέτοιον τρόπο που θα μπορούσε να ερεθίσει τον γεννητικό κλάδο του γεννητομηριαίου νεύρου, το οποίο ήταν όντως ένα από τα νεύρα που προκαλούσαν τον πόνο. Ωστόσο, πολλά ακόμη νεύρα θα πρέπει να συνέβαλαν στα επώδυνα συμπτώματα της Άλι.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας πόνου, ήταν η στάση του σώματος της. Με κάθε τραυματισμό το σώμα προσαρμόζει τη στάση του για να αποφεύγει τον πόνο. Η Άλι δεν κινούνταν με άνεση για περισσότερο από έναν χρόνο πριν έρθει σε εμένα. Κάθε φορά που κάθονταν σε μία άβολη στάση, αυτό συνέβαλε στη γενικότερη στάση του σώματος της και στους περιορισμούς του συνδετικού ιστού, οι οποίοι ερέθιζαν περαιτέρω τα νεύρα, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο πόνου και δυσλειτουργίας. Όταν η Άλι ήρθε σε εμένα, ο πόνος πλέον είχε γίνει χρόνιος και το ερώτημα που εγείρονταν ήταν ποιο προηγήθηκε; Ο ερεθισμός του νεύρου ή η δυσλειτουργία του συνδετικού ιστού; Σε κάθε περίπτωση, γνώριζα ότι βελτιώνοντας το ένα, θα ωφελούνταν το άλλο. Για αυτό δουλέψαμε για την αποκατάσταση των περιορισμών του συνδετικού ιστού και τη διαχείριση του πόνου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πόνο του νεύρου. Επιπλέον, πίστευα ότι το πυελικό έδαφος συνέβαλε στον κύκλο του πόνου , εξαιτίας της μαρτυρίας της Άλι ότι πονούσε όταν σήκωνε βάρος.  Με λανθασμένη στρατολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους κατά την άρση βάρους, το πυελικό έδαφος περιορίζει την ικανότητα του να συσπάται και να χαλαρώνει αποτελεσματικά. Αυτό οδήγησε σε ελλείμματα κινητικού ελέγχου, που σημαίνει ότι οι μύες του πυελικού εδάφους δεν παρείχαν δυναμική υποστήριξη κατά την άρση βάρους, δεν χαλάρωναν σε φάση ηρεμίας, ενώ βρέθηκαν αδύναμοι κατά την κλινική εξέταση.

 

Οι στόχοι μου:

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

  • Να αποκτηθεί δεξιότητα στην συνειδητή χαλάρωση
  • Να επέλθει μείωση του περιορισμού του συνδετικού ιστού κατά 30%

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

 

Πλάνο θεραπείας

Συζητήσαμε και της εξήγησα ότι δεν ήμουν σίγουρη για το ποιος ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας που προκαλούσε τα επώδυνα συμπτώματά της. Ξεκινήσαμε το θεραπευτικό πλάνο με εβδομαδιαίες επισκέψεις. Επικεντρωθήκαμε στους περιορισμούς του συνδετικού ιστού στη δεξιά πλευρά του σώματός της, ιδίως στα χείλη, στην υπερηβική περιοχή, στην οστέινη πύελο και στην οπίσθια μοίρα της λεκάνης. Της ζήτησα να χρησιμοποιήσει το pelvic wand, την ειδική πυελική ράβδο για την περαιτέρω αντιμετώπιση των μυοπεριτονιακών περιορισμών. Ο στόχος της θεραπευτικής μου προσέγγισης ήταν η βελτίωση της ποιότητας της ζωής της με μείωση των συμπτωμάτων της, μείωση του ερεθισμού του νεύρου και φυσικά μείωση του πόνου. Παρόλο που της συνέστησα να απευθυνθεί και σε έναν ειδικό για τη διαχείριση του πόνου, η Άλι ήταν πεπεισμένη ότι ο συνδετικός ιστός ήταν η πηγή του προβλήματός της και δεν της άρεσε η ιδέα ενός ακόμη ειδικού και της δικής του διαχείρισης. Έτσι αποφάσισε να μείνει στη δική μου γραμμή και εάν ο πόνος δεν υποχωρούσε, τότε θα ξανασκέφτονταν την ιδέα ενός πιο ειδικού στη διαχείριση του.

 

Τα πιο σημαντικά σημεία στη θεραπευτική πορεία

Ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, οι περιορισμοί στις κινήσεις της Άλι είχαν βελτιωθεί. Έπειτα από κάθε συνεδρία και για δύο ημέρες ένιωθε πολύ καλά και μπορούσε να καθίσει σε καρέκλα για να φάει για περισσότερα από 10 λεπτά. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες θεραπείας,  μπορούσε να καθίσει για 40 λεπτά, ενώ είχε ξεκινήσει να φορά τα εσώρουχα που φορούσε πριν τον τραυματισμό της, χωρίς να νιώθει δυσφορία. Ο πόνος της είχε διαφοροποιηθεί ως προς την αίσθηση, δείχνοντας ότι τα νεύρα είχαν αρχίσει να ηρεμούν. Τα συμπτώματά της περιορίζονταν σε μικρότερες σε έκταση περιοχές. Ένιωθε καλύτερα σε ποσοστό 40% με 50% και ήταν έτοιμη να αποπειραθεί να κάνει έρωτα. Μία εβδομάδα μετά τον πρώτο μήνα μου είπε ότι έπειτα από πολύ καιρό είχε περάσει μία ολόκληρη ημέρα χωρίς πόνο και μπόρεσε ακόμη και να παρακολουθήσει ταινία χωρίς να σηκωθεί!

Δεδομένου ότι η θεραπεία δεν είναι ποτέ μία ευθεία γραμμή και συνήθως έχει πισωγυρίσματα, της Άλι το πισωγύρισμα σηματοδοτήθηκε από την επιθυμία της να φορέσει σανδάλια, παπούτσια χωρίς στήριξη, το οποίο οδήγησε σε αδυναμίες της στάσης του σώματος και πυροδότησε την ευαισθησία των νεύρων, διότι οι κοιλιακοί μύες ήταν ακόμη αδύναμοι. Η αναζωπύρωση των συμπτωμάτων της κράτησε σχεδόν έναν μήνα, ενώ προσπαθούσαμε να ακολουθήσουμε διάφορες στρατηγικές για να επαναφέρουμε την κατάσταση. Ανάμεσα τους, η Άλι ορκίστηκε ότι δε θα φορέσει ξανά ανοικτά σανδάλια.

Για τους επόμενους δύο μήνες, έβλεπα την Άλι μία φορά στις δύο εβδομάδες, ενώ συνέχιζε να ακολουθεί το πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Εννέα μήνες μετά την αρχική εκτίμηση της κατάστασής της, η Άλι πήγαινε εξαιρετικά καλά. Ήταν πολύ πιο δυνατή και οι περιορισμοί του συνδετικού ιστού είχαν βελτιωθεί σημαντικά. Μπορούσε να καθίσει για ώρα, να οδηγήσει, να δει ταινία. Γινόταν ολοένα και περισσότερο λειτουργική και πολύ συνεπής με τις ασκήσεις Pilates που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της. Το μόνο που ένιωθε πλέον ήταν ένα μικρό σφίξιμο στους δικεφάλους, στο πίσω μέρος των μηρών, στα πόδια της. Σε αυτό το σημείο, αποφασίσαμε να σταματήσουμε.

Σε κάθε επικοινωνία μου με την Άλι της εύχομαι να συνεχίζει το ταξίδι της ενδυνάμωσης. Είμαι ευγνώμων που δεν έχει πλέον πόνο στο αιδοίο και στην περιοχή του κόλπου και που συνεχίζει να έχει πρόοδο σε ό,τι στόχο βάλαμε, ακολουθώντας όσα έμαθε και χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα εργαλεία που θα συνεχίζουν να βελτιώνουν την κατάσταση της, χωρίς τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

 

Τρεις φράσεις κλειδιά για τους ανθρώπους που βιώνουν χρόνιο πόνο:

Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Η αποκατάσταση δεν έρχεται αμέσως. Καμιά φορά αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής.

Ο στόχος του ασθενή και οι επιθυμίες του είναι αυτά που θα καθορίσουν τη θεραπεία και την επιτυχία της.

Μην αποθαρρύνεστε με τις εξάρσεις ή τα πισωγυρίσματα του πόνου και των συμπτωμάτων. Δεν είναι πάντα εύκολο να προβλέψει ακόμη και ο πιο ειδικός πότε και γιατί θα υπάρξει αναζωπύρωση. Η θεραπεία είναι ένας μακρύς δρόμος, αλλά με αφοσίωση και σκληρή δουλειά, γινόμαστε πιο δυνατοί από πριν.