Οστεοπόρωση και Ακράτεια

Γυναίκες με οστεοπόρωση προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την ακράτεια με ασκήσεις πυελικού εδάφους

Με ποιον τρόπο συσχετίζεται η οστεοπόρωση με την ακράτεια;

Οι γυναίκες με οστεοπόρωση χάνουν ύψος λόγω των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης που σχετίζονται με τα σπονδυλικά κατάγματα. Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που προκύπτει από τις σταδιακές παραμορφώσεις μεταβάλλει τη θέση των πυελικών οργάνων, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο πυελικό έδαφος αυξάνοντας τόσο τον κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας όσο και πρόπτωσης των οργάνων της πυέλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που πλέον πάσχουν από αιφνιδιαστική επείγουσα ακράτεια, επιτακτική ακράτεια ή νυχτουρία (επιτακτική ανάγκη κατά τη διάρκεια του ύπνου), κινδυνεύουν από πτώση και πιθανόν από κατάγματα, καθώς επείγονται να πάνε στην τουαλέτα (από βιασύνη ή έλλειψη προσοχής). Ο κίνδυνος πτώσεων που σχετίζεται με την ακράτεια ούρων γίνεται ακόμη πιο σοβαρός εάν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους προλαμβάνουν ή βελτιώνουν την ακράτεια ούρησης σε γυναίκες με οστεοπόρωση

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του 2016[1], κατέδειξε τη σημαντική συμβολή των ασκήσεων του πυελικού εδάφους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ακράτειας, σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the North American Menopausal Society, συμμετείχαν σαράντα έξι γυναίκες εθελόντριες σε εμμηνόπαυση, που είχαν οστεοπόρωση και έπασχαν από ακράτεια ούρησης. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Οι μισές, για δώδεκα εβδομάδες, έλαβαν εβδομαδιαίες θεραπείες φυσικοθεραπείας που περιλάμβαναν και ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, ενώ οι υπόλοιπες έλαβαν συμβουλές διατροφής και άσκησης που θα βελτίωναν την οστική τους πυκνότητα, καθώς και φαρμακευτική αγωγή, χωρίς συνεδρίες φυσικοθεραπείας .

Στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων, οι γυναίκες που έλαβαν φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση είχαν 75% μείωση των επεισοδίων διαρροής, ενώ στην άλλη ομάδα δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Έναν χρόνο αργότερα, οι γυναίκες της ομάδας φυσικοθεραπείας είχαν διατηρήσει ή βελτιώσει τα περιστατικά διαρροής, ενώ η ακράτεια ούρων της άλλης ομάδας παρέμεινε η ίδια ή επιδεινώθηκε.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Σαντάλ Ντιμουλάν δήλωσε ότι ήταν η πρώτη μελέτη που είχε αξιολογήσει τη χρήση της επανεκπαίδευσης  των μυών του πυελικού εδάφους για γυναίκες που είχαν οστεοπόρωση και ακράτεια από προσπάθεια ή/και επιτακτικού τύπου.

Τρία χρόνια μετά, το 2019, η φυσικοθεραπεύτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Newcastle, αυστραλιανή Πωλίν Τσιαρέλλι, κατέληξε στις ίδιες διαπιστώσεις με αυτές της Καναδού συγγραφέα, αναλύοντας δεδομένα από μία 15ετή διαχρονική μελέτη για την υγεία των γυναικών, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 30.000 γυναίκες[2]. Και οι δύο καθηγήτριες τόνισαν την αξία της άσκησης πυελικού εδάφους σε γυναίκες με οστεοπόρωση, ακόμη και σε γυναίκες που δεν έχουν ακράτεια, στο πλαίσιο της πρόληψης.

Η εμπειρία των επικεφαλής του φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ

Η οστεοπόρωση ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης, φυσιολογικής ή έπειτα από θεραπευτική αντιμετώπιση καρκίνου μαστού ή γυναικολογικού καρκίνου, συνιστά μία κατάσταση εξουθενωτική, επώδυνη και επικίνδυνη για τη συνολική υγεία και θνησιμότητα της γυναίκας. Ωστόσο, όσο συχνή και αν είναι, μπορεί να αναχαιτιστεί και να προληφθεί, τόσο η ίδια η οστεοπόρωση όσο και οι επιπτώσεις της, μία εκ των οποίων είναι και η ακράτεια ούρησης. Στο φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ θα εξετάσουμε τις φυσικές σας δυνατότητες και θα σας εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης για την πρόληψη και αποκατάσταση  των ιστών του πυελικού εδάφους και της ακράτειας.

[1] *Sran, M., Mercier, J., Wilson, P., Lieblich, P., & Dumoulin, C. (2016). Physical therapy for urinary incontinence in postmenopausal women with osteoporosis or low bone density. Menopause, 23(3), 286–293. doi:10.1097/gme.0000000000000594

 

[2] https://www.continence.org.au/news/osteoporosis-and-incontinence-double-whammy-fractures