Το Φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ στην Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ουρογυναικολογικής Ένωσης (IUGA 2024)

2024 IUGA 49TH ANNUAL MEETING

Η Μιμή Μαρσέλλου, PT, MSc, PhD(c), μία εκ των δύο ιδρυτριών και επικεφαλής του φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ  παρουσίασε,συμπερασματικά τα ευρήματα της έρευνάς της που αφορούν τις επιβιώσασες από καρκίνο μαστού και τις επιπτώσεις της θεραπείας τους, γνωστές ως ουρογεννητικό σύνδρομο , με τον τίτλο: “Genitourinary Syndrome of Menopause in Greek Breast-Cancer Survivors: a Cross- Sectional Study”.

Η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ουρογυναικολογικής Ένωσης (IUGA 2024), στη Σιγκαπούρη, στις 20 Ιουνίου 2024, έγινε με τη μορφή power point presentation, γνωστή ως e-poster presentation και αποτύπωνε συνοπτικά, εμπεριστατωμένα και συμπερασματικά:
1. Την ανάδειξη των συμπτωμάτων του ουρογεννητικού συνδρόμου (GSM), όπως κολπική ξηρότητα, δυσπαρευνία , κ.ά., σε Ελληνίδες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού (BCS).

2. Την αναγκαιότητα ενημέρωσης των γυναικών που αντιμετωπίζουν συμπτώματα ουρογεννητικού συνδρόμου (GSM) για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών ή και επώδυνων συμπτωμάτων τους και μέσα από τη φυσικοθεραπεία. Το 83% των συμμετεχουσών στην έρευνα δε γνώριζε την πιθανότητα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους φυσικοθεραπευτικά.

3. Την αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας για την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου (GSM) και των επιπτώσεών του σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού

4. Την περαιτέρω εκπαίδευση των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας, καθώς η αξιολόγηση του Ουρογεννητικού Συνδρόμου (GSM) και των συμπτωμάτων του και η θεραπεία με φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους θα πρέπει να ενσωματωθούν στη συνήθη πρότυπη θεραπευτική προσέγγιση του εθνικού συστήματος για αυτόν τον πληθυσμό.

Κατά την παρουσίαση της έρευνάς της η κ. Μαρσέλλου παρουσίασε το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (GSM) και πώς επηρεάζει τις επιζώσες από καρκίνο του μαστού (BCS), με την πρόκληση συμπτωμάτων όπως αιδοιοκολπική ξηρότητα, ερεθισμό, δυσπαρευνία  και μειωμένη σεξουαλική ανταπόκριση. Συμπτώματα που συνήθως επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Οι θεραπείες για το GSM περιλαμβάνουν συστημικές και τοπικές ορμονοθεραπείες, κολπικά ενυδατικά, λιπαντικά, θεραπεία με λέιζερ CO2 και φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους  (PFPT). Η PFPT σημειώνεται ιδιαίτερα για τον μη επεμβατικό της χαρακτήρα και τον χαμηλό κίνδυνο παρενεργειών, αλλά παραμένει σχεδόν άγνωστο πεδίο και ελάχιστα ή ανεπαρκώς αξιοποιημένη μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών φροντιστών τους, παρά τα θετικά της αποτελέσματα.

Σκοπός της παρουσίασης ήταν πώς τα συμπτώματα του GSM επηρεάζουν Ελληνίδες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού (BCS).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 108 Ελληνίδων γυναικών BCS ηλικίας άνω των 30 ετών, με μέση ηλικία 52,1 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25,7 kg/m², με μέγιστη διάρκεια ενδοκρινικής θεραπείας 5 ετών και διάρκεια νόσου τα 2.9 έτη. Το 93,3% των γυναικών λάμβανε ενδοκρινική θεραπεία και το 11,1% είχε μεταστατική νόσο.
Τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά συλλέχθηκαν μέσω μεμονωμένων συνεντεύξεων.

Τα αναφερόμενα συμπτώματα GSM ήταν: 85,2% κολπική ξηρότητα, 60,2% δυσπαρευνία, 37,0% κολπική στένωση και 27,8% ακράτεια ούρων . Αξιοσημείωτο είναι ότι το 83% δεν γνώριζε ότι η PFPT θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα GSM.

Στα συμπεράσματά της η κ. Μαρσέλλου  ανέφερε: Η πλειονότητα του πληθυσμού της μελέτης ανέφερε συμπτώματα GSM, με τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν να είναι η κολπική ξηρότητα και η δυσπαρευνία. Ο επιπολασμός του GSM στις Ελληνίδες BCS δικαιολογεί μεγαλύτερη έμφαση στη συμπερίληψή του στην επίσημη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι περισσότερες από τις BCS δεν γνώριζαν ότι η PFPT αποτελεί θεραπευτική επιλογή για το GSM. Περαιτέρω έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της PFPT στη βελτίωση των συμπτωμάτων του GSM και της ποιότητας ζωής σε αυτόν τον πληθυσμό, μπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση σχετικών κατευθυντήριων γραμμών θεραπείας που θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις ασθενείς με BCS σχετικά με αυτή τη θεραπευτική επιλογή.

Η e-poster παρουσίαση της έρευνας της κ. Μαρσέλλου στην Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ουρογυναικολογικής Ένωσης (IUGA 2024) στη Σιγκαπούρη στις 20 Ιουνίου 2024, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη διαχρονική προσπάθεια και προσήλωση της ίδιας αλλά και χωρίς τις πολύτιμες συνεργασίες της από τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο. Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή των συνεργατών της, η κ. Μαρσέλλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους επιβλέποντες καθηγητές μου, Δρ. Γιώργο Παπαθανασίου και Dr. Kari Bø, για τη συνεχή και ανεκτίμητη βοήθεια και υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους εξαιρετικούς ερευνητικούς συνεργάτες και συν-συγγραφείς μου Δρ. Σόνια Στάση για την ακούραστη καθοδήγηση και υπομονή της και την εξαιρετική συνάδελφο και συνοδοιπόρο Κωνσταντίνα Σίδερη για την ανεκτίμητη υποστήριξή της στη συλλογή ερευνητικών δεδομένων και την προσήλωση της στο
ερευνητικό μας εγχείρημα. Το έργο κατέστη εφικτό χάρη στις προσπάθειές, τις καίριες παρατηρήσεις και την αποτελεσματική συλλογική προσπάθεια όλων.
Θερμές ευχαριστίες και στις αξιότιμες χειρουργούς μαστού για την έως τώρα συμβολή τους στο έργο μας, Φιορίτα Πουλακάκη (Athens Μedical Center) Σοφία Φιλιππίδου (μέλος χειρουργικής ομάδας Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη ΙΑΣΩ) και Ευφροσύνη Πανοπούλου (πρώην μέλος χειρουργικής ομάδας Γ. Ζωγράφου,”Ιπποκράτειο”) και να ευχηθώ για τη συνεχή υποστήριξη τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς Alma Zois και Europa Donna Hellas για την εμπιστοσύνη τους στο έργο μας. Γνωρίζω και γνωρίζετε όλοι καλά πως ο δρόμος της μελέτης μας είναι δύσκολος και αχαρτογράφητος. Παρ’ όλα αυτά, εύχομαι να υποστηριχθούν οι προσπάθειές μας και στο μέλλον να μπορέσουμε να επιτύχουμε περισσότερα σημαντικά αποτελέσματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών μετά τον καρκίνο του μαστού».