Όταν μία έφηβη έχει περίοδο, μπαίνει στη θάλασσα; Και αν ναι, πώς;

Μας ρωτήσατε κι εμείς σας απαντάμε.

Η περίοδος κατά την εφηβεία αλλά και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή των γυναικών έχει συχνά γίνει αντικείμενο κατασκευής «μύθων» και υπερβολών, που οφείλουμε εμείς οι γυναίκες τουλάχιστον, να τους απορρίψουμε. Μπορεί λοιπόν μία έφηβη που έχει περίοδο να απολαμβάνει τη θάλασσα και αν ναι, πώς;

Η έφηβη με περίοδο μπαίνει στη θάλασσα. Δεν υπάρχει αντένδειξη να μην το κάνει. Αν έχει μεγάλη ροή ίσως να νιώθει άβολα και προτιμά να περιμένει να μειωθεί η ροή για να μπει στη θάλασσα.

Το κρύο νερό μπορεί να σταματήσει την περίοδο. Μπορεί αν το νερό της θάλασσας είναι πολύ κρύο, η αγγειοσυστολή να περιορίσει τη ροή και να σταματήσει η περίοδος… αλλά μόνο για λίγο. Ίσως να προκληθούν κράμπες ή και χαμηλής έντασης πόνος, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Μπορεί να πάρει λίγο συμπλήρωμα μαγνησίου που είναι μυοχαλαρωτικό.

Με ή άνευ περιόδου, η έφηβη αν επιλέξει να μπει στο νερό θα πρέπει μόλις βγει να αλλάξει μαγιό -να μη μείνει με το βρεγμένο- για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μυκητιάσεων. Αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η υγρασία είναι εχθρός και αλλάζει το pH του κόλπου. Αν υπάρχει παρθενικός υμένας, μπορεί να χρησιμοποιήσει το πολύ μικρό ταμπόν με ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που ο παρθενικός υμένας δεν είναι ελαστικός. Σε κάθε περίπτωση, το ταμπόν με το οποίο μπαίνουμε στη θάλασσα, θα πρέπει να το αφαιρέσουμε μετά τη θάλασσα και να βάλουμε ένα στεγνό ταμπόν και ένα στεγνό μαγιό.

Απολαύστε τη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να μετράτε τις ημέρες της περιόδου για να επιλέξετε τις ημέρες των διακοπών σας. Υπάρχουν ασφαλείς λύσεις με ή χωρίς περίοδο για έφηβες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Καλό καλοκαίρι!

Από τη Μιμή Μαρσέλλου και τη Φωτεινή Λάγαρη